Alternate Text
۱۴۰۲/۰۱/۱۴    ۹:۱۰ کد خبر:020114079097
بازگشت رونق به بندر خرمشهر
با لایروبی اروند ممکن می‌شود؛

بازگشت رونق به بندر خرمشهر

بندر خرمشهر در روزگاری نه چندان دور و تا پیش از دفاع مقدس بندر اصلی کشور به شمار می‌رفت. اما با آغاز جنگ، این بندر برای بیش از یک دهه از چرخه فعالیت بندری خارج شد.

طی سال‌های گذشته با خارج‌سازی مغروقه‌ها و لایروبی نسبی اروندرود زمینه فعالیت مجدد بندر خرمشهر فراهم شد اما با عدم همکاری لازم دولت عراق در لایروبی بخش عراقی اروندرود کماکان تردد شناورهای متوسط و بزرگ به این بندر میسر نیست تا جایگاه گذشته بندر خرمشهر امروز بیشتر خاطره‌ای تاریخی باشد. با این حال بندر امروز فعال است و به آرامی در مسیر پیشرفت قرار دارد. گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز در این بندر به واسطه دفتر نمایندگی شرکت هوپاد دریا که نقش نمایندگی گروه کشتیرانی را ایفا می‌کند فعالیت دارد. شایان ذکر است نخستین شناور گروه کشتیرانی به نام ابن‌سینا در آغاز فعالیت آن در نیم قرن پیش در همین بندر خرمشهر پهلو گرفت.
بر این اساس گفت‌وگویی داشتیم با سیدهاشم عبدالهی‌نژاد مدیر شعبه خرمشهر شرکت خدمات نمایندگی هوپاد دریا و از وی که تقریباً سابقه 30 سال فعالیت مستمر در گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را دارد از علمکرد بندر خرمشهر و دفتر هوپاد دریا در این بندر جویا شدیم. 

 

  
 
 
بفرمایید گستردگی و وسعت عملیاتی در بندر خرمشهر چه میزان است؟

بندر خرمشهر در شمال غربی خلیج‌فارس و در جنوب غربی جمهوری اسلامی ایران و در همسایگی جنوب شرقی کشور عراق (مرز زمینی شلمچه) در محل تلاقی رودخانه‌های اروندرود و کارون در استان خوزستان واقع شده است.

این بندر سابقه طولانی در امر تجارت دریایی داشته و ساخت و بهره‌برداری از اسکله‌های ویژه پذیرش کشتی‌های اقیانوس‌پیما در بندر خرمشهر در سال‌های آغازین ۱۳۰۰ شمسی شروع شده و در زمان جنگ جهانی دوم و پس از آن به اوج خود رسیده است، به‌طوری‌که در سال‌های قبل از انقلاب اسلامی بندر خرمشهر با داشتن تعداد ۲۰ اسکله یکی از بزرگ‌ترین بنادر کشور به حساب می‌آمد.

بندر خرمشهر پس از پایان جنگ تحمیلی و بازسازی تأسیسات بندری و راه‌اندازی ترمینال کانتینری به علت موقعیت استراتژیک و به عنوان منطقه ویژه اقتصادی در سال 1382 به عنوان دومین بندر کانتینری کشور نقش ویژه‌ای در مبادلات تجاری ایران با سایر کشورهای منطقه داشته است. از سوی دیگر پس از تصویب شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در سال 1383 و شروع فعالیت منطقه آزاد اروند این بندر به علت داشتن مرز زمینی مشترک با کشور عراق و در راستای سیاست‌های کلان دولت، به عنوان یکی از نقاط مهم مبادلات تجاری با کشورهای منطقه و به‌ویژه کشور عراق بوده که در آینده‌ای نزدیک با تکمیل پروژه اتصال شبکه ریلی کشور به بندر بصره، اهمیت ویژه‌ای در ترانزیت مسافر و کالا به این کشور خواهد یافت. همچنین این بندر با دسترسی به خط راه‌آهن، شبکه حمل‌ونقل جاده‌ای و دسترسی سریع به فرودگاه بین‌المللی آبادان نقش مهمی در رونق بخشی تجارت و اقتصاد منطقه به عهده دارد.
در حال حاضر عملیات بندر خرمشهر در سه بخش کانتینر، کالای فله و مسافری انجام می‌شود.


 
 
چه تعداد پرسنل و پیمانکار در بندر فعالیت می‌کنند؟

شرکت‌ها و پیمانکاران متعددی از جمله شرکت‌های تخلیه و بارگیری و خدمات بندری در بندر خرمشهر فعالیت می‌کنند.


عملکرد شعبه بندر خرمشهر را در دوران کرونا تشریح کنید.


با توجه به شیوع اپیدمی کرونا، شعبه خرمشهر همانند دیگر شعب شرکت ضمن رعایت و اجرایی کردن مصوبات ستاد ملی کرونا و بخشنامه‌های صادره توسط امور اداری شرکت، رعایت فاصله‌گذاری و در اختیار قرار دادن ملزومات ضدعفونی و بهداشتی به کارکنان و مراجعین و نظارت مستمر بر رعایت پروتکل‌ها به فعالیت و ارائه خدمات می‌پردازد.
 
 
 
عملکرد بندر در سال 1400چگونه بود؟

بر اساس گزارش عملکرد مندرج در سایت سازمان بنادر و دریانوردی، 3،181،486 تُن و 20730 TEU کانتینر طی سال 1400 در بندر خرمشهر تخلیه و بارگیری شده است . طی دوماهه اول سال 1401 نیز تقریباً 46700 تُن کالا و 3268 TEU کانتینر تخلیه و بارگیری شده بعد از توقف دو ساله خط مسافری خرمشهر به کویت و بالعکس مجدداً خط یاد شده احیا و راه‌اندازی و از اردیبهشت‌ماه سال 1400 تا پایان اردیبهشت ماه 1401 تعداد 1539 نفر در این مسیر با رعایت پروتکل‌های بهداشتی جابه‌جا شده‌اند.


لطفاً عملیات بندری از صفر تا صد را در این بندر تشریح کنید.

شناورهایی که به بندر خرمشهر تردد می‌کنند به علت عدم لایروبی آبراه با محدودیت‌هایی مواجه هستند. ورود شناور با آبخور بیش از 4.2 متر به بندر خرمشهر امکان‌پذیر نیست و به همین جهت، ورود شناورها بر اساس جزر و مد تعیین و برنامه‌ریزی می‌شود. مراحل عملیاتی به طورخلاصه شامل اعلام ساعت ورود و تناژ، تعداد و نوع محمولات به ارگان‌های ذی‌ربط، اعزام راهنما، ثبت ورود و ارائه مستندات، ورود شناور به آبراه و پهلوگیری در بندر، شروع تخلیه، بارگیری، تحویل آب، سوخت، ملزومات و ارائه خدمات به شناور، درخواست خروج و اخذ پروانه حرکت، اعزام راهنما و خروج شناور است.

نحوه ارتباط با مشتریان در بندر چگونه است و برای توجیه مشتریان چه تمهیداتی را به کار می‌گیرید؟

به طور معمول واحد خدمات مشتریان و واحد بازرگانی شعبه سعی زیادی در ارائه خدمات، پیگیری مشکلات و مکاتبه با امور و ارگان‌های ذی‌ربط در این خصوص دارند. علاوه بر این دفتر مدیر شعبه نیز به طور مستقیم در صورت مراجعه مشتریان موارد را بررسی و پیگیری می‌کند . همچنین فرم‌هایی جهت نظرسنجی در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد که به طور ماهانه مسائل مطرح شده طی کمیته متشکل از بازرگانی و عملیات، مدیر شعبه و واحد حراست بازبینی و پیگیری می‌شود.


کالاهای وارداتی و صادراتی از بندر بیشتر چه نوع کالاهایی است؟

کالاهای فلزی، ساختمانی و معدنی، کانتینری و کالاهای اساسی است.


همکاری ارگان‌ها و سازمان‌ها با مدیریت شعبه چگونه است؟


طی سالیان گذشته به عنوان واحد کوچکی از چرخه اقتصادی کشور، همکاری نزدیک و تنگاتنگی را با ارگان‌های محلی مرتبط مانند اداره کل بنادر و دریانوردی خرمشهر، اداره کل گمرک خرمشهر، اداره گذرنامه مرز دریایی خرمشهر و دفتر نهاد ریاست جمهوری داشته‌ایم. در همین راستا از تمامی مدیران این ارگان‌ها تشکر کرده و از خداوند منان توفیق روز افزون این عزیزان را آرزومندم.


چه مشکلاتی در حال حاضر دارید؟

مشکل اساسی موجود، عدم ورود شناورهای اقیانوس‌پیما به بندر خرمشهر به علت عدم لایروبی اروندرود است که در صورت رفع این مشکل رونق بندر خرمشهر به عنوان یکی از قدیمی‌ترین بنادر کشور افزایش‌یافته و سهم چشمگیری در رفع مشکلات و معضلات این شهرستان را از لحاظ اقتصادی و بیکاری جوانان در پی خواهد داشت . امیدوارم با پیگیری این امر مهم توسط مسئولین و دولت شریان حیات دوباره در رگ‌های خشکیده این شهر جریان یابد.


سخن پایانی.

در پایان از مدیریت عامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، مدیران ارشد و مدیران عامل ادوار شرکت خدمات نمایندگی کشتیرانی هوپاد دریا کاپیتان طیبی، کاپیتان احمدی‌نسب و کاپیتان آفرینش خاکی که با پشتیبانی و ارائه تجربیات ارزنده جهت پیشبرد امور شرکت همکاری کردند تشکر و قدردانی می‌نمایم.

همچنین از یکایک همکاران زحمتکش و تلاشگر شعبه خرمشهر و واحد حراست که بنده را در این مدت همراهی کرده‌اند کمال تشکر را دارم.
نظرات کاربران
نظر شما ؟
نام
آدرس صندوق الکترونیکی
نظرات کاربران